In het hele land wordt op 21 maart, onafhankelijk van elkaar, in diverse steden de geboortedag van Johann Sebastian Bach gevierd: De Happy Bach Dag.

De Happy Bach Dag is een in initiatief van 24Classics. De eerste editie was in 2014. De vaste datum is 21 maart, de geboortedag van Bach, dit jaar 335 jaar geleden. Zonder het oeuvre van Bach had de muziekwereld er vandaag de dag heel anders uitgezien. Bach heeft invloed uitgeoefend op alle genres binnen de muziek. De insteek is om op laagdrempelige wijze de muziek van Bach dichter bij het publiek te brengen, er op ludieke manieren ‘per ongeluk’ mee in aanraking komen. Maar ook voor de Bachliefhebber is dit een uitnodigend evenement. 

Om met de muziek van Bach op toegankelijke wijze een zo breed mogelijk publiek aan te spreken, werkt Theaters Tilburg samen met de bekende Tilburgse celliste en theatermaker Jacqueline Hamelink, o.a. winnaar van de Brabant Cultuur Publieksprijs 2018. Met haar gezelschap Sounding Bodies maakte zij de Bach Kliniek, een muzikale theaterervaring met één-op-één-concerten die de muziek dichterbij brengt als ooit tevoren, zowel letterlijk als figuurlijk.

Behalve het mede samenstellen van het programma zal Jacqueline samen met het haar musici van de Bach Kliniek in de Heikese kerk persoonlijke en intense ontmoetingen met de muziek van Bach creëren. Mensen kunnen kennismaken met de muziek, de instrumenten (viool, cello, orgel, piano, klavecimbel) en de wereld van Bach, door erover te vertellen, maar vooral ook door te laten horen en voelen.

De Happy Bachdag is een primeur voor Tilburg en we haken aan bij o.a. de steden Amsterdam, Eindhoven, Rotterdam, Deventer, Dordrecht, Utrecht. Zo wordt Tilburg op 21 maart Bachstad!

Met de Heikese kerk als centraal punt, waar een speciale versie van Sounding Bodies’ Bach Kliniek zich tijdens deze dag vestigt, worden rondom de kerk in diverse winkels muzikanten van de Fontys Academy of Music and Performing Arts geprogrammeerd. De bedoeling is dat er zoveel mogelijk mensen op deze locaties verrast worden met mini-concertjes. Zo zou je in de groentewinkel zomaar een cellist kunnen treffen die Bach speelt. Of tijdens het passen van een trui of het drinken van je koffietje na het winkelen plots getrakteerd worden op prachtig pianospel en zang. Muziek raakt en met name de muziek van Bach is daar een kei in.

In de ochtend wordt het carillon van de Heikese kerk bespeelt door de stadsbeiaardier, Carl van Eyndhoven en aan het einde van de dag speelt Laurens de Man op het Heikese kerkorgel. Alles is gratis toegankelijk en bedoelt om zoveel mogelijk mensen in aanraking te brengen met Bach’s muziek en klassieke muziek in het algemeen. 

Bij de deelnemende locaties zijn hand-outs met het programma beschikbaar.

Programma: (gratis toegankelijk)

Stations Carillon Tilburg

Dankzij ProRail Stations zal tussen 9.00-20.00 zal ieder half uur de Prelude uit Wohltemperiertes Klavier Nr. 1 BWV 846 in C- groot van J.S. Bach klinken op het statrionscarillon Tilburg, beter bekend als de wasknijper

Bibliotheek LocHal

10.30 – 11.00 Jacqueline Hamelink speelt Suite Nr. 1 in G. groot voor cello solo van J.S. Bach
11.00 – 11.30 LuisterLab rondom J.S. Bach door Brechtje Roos
Locatie: Stemmingmakerij Lochal

Heikese Kerk en Tilburgse Binnenstad

11.00 – 12.00      Stadsbeiaardier Carl van Eyndhoven, Heikese Kerk
12.00 – 17.00      Speciale editie Sounding Bodies | Bach Kliniek, Heikese Kerk (Doorlopend, speeltijden aan de kerk)
12.00 – 17.00      Studenten Fontys, AMPA  houden muzikale winkeltocht met de muziek van Bach (doorlopend)
17.30 – 18.00       Laurens de Man bespeelt het grote orgel in de Heikese Kerk

Kijk voor het volledige programma op: Happy Bachdag Tilburg

Betrokkenen partijen: Theaters Tilburg, Sounding Bodies, AMPA | Fontys Hogeschool voor de Kunsten, de Heikese Kerk, de Lochal Bibliotheek, Binnenstadmanagement, 24Classics Happy Bachdag

Het programma van de eerste editie van de Happy Bachdag wordt u gratis aangeboden door de Gemeente Tilburg, het Ondernemersfonds, LocHal Bibliotheek, ProRail Stations, Theaters Tilburg, KOBRA, Sounding Bodies, Heikese kerk en de deelnemende locaties in de binnenstad.

Sounding Bodies – Bach Kliniek

Happy Bachdag Tilburg