Smakelijk bericht…

Auteur Gert-Jan van de Sanden mei 31st, 2018

Close

We lusten echt wel meer

Tilburgse kinderen sturen een smakelijk bericht

 

Aan alle kinderen in het 013 gebied wordt deze maand gevraagd wat zíj graag voor lekkers én gezonds zouden zien op de menukaarten in eetcafés en restaurants. Meer dan 80 % lijkt geen gezonde optie te hebben voor kleine gasten. Tot 15 juli kunnen zij hun idee insturen voor een gezond en lekker kindermenu. Deze ‘smakelijke boodschap’ wordt vervolgens aangeboden aan lokale chefs en op verschillende menukaarten gezet.

 

Een smakelijke boodschap, van kind naar restaurant.
De menuutjes worden verzameld en vormen samen een boodschap aan de horeca. Chefs van 3 Tilburgse eetcafés en restaurants, die door het magazine al als kindvriendelijk zijn aangemerkt en hebben toegezegd ermee aan de slag te gaan: De Visserij, Stadscafé de Spaarbank en de King of Italy. Ook andere chefs en horeca zijn welkom de informatie te gebruiken om hun kaart aan te passen.

 

Uit eten is een feest
Veel koks denken dat kinderen helemaal niet graag gezond of bijzonder willen eten of datgreen+basics+grow+table2ouders dat niet willen vragen. Jarenlang is het de gewoonte geweest om juist de ongezonde vette hap te associëren met feest en vrije tijd. Natuurlijk lusten de meeste kinderen frietjes of pannenkoeken, maar voor de meeste kinderen is uit eten gaan een speciale gebeurtenis die best wat hipper, lekkerder, bijzonderder én gezonder mag zijn. Van vérse tomatensoep met ballen tot brandend ijs. Een sjieke keuze om een kleinere portie te kiezen uit het ‘grote-mensen-menu’ of een uitdaging met gekke gerechten die er anders uitzien. Nu mogen de kinderen kiezen.

Als consument en gast bepalen we met z’n allen wat er aangeboden wordt. Kijk bijvoorbeeld naar water op tafel, streek- of seizoensproducten of biologisch eten. Als er maar veel vraag naar is, dan verschijnt het vanzelf op de menukaart, denkt de uitgever.

Maak je eigen Good Food menu en win!

In de 15.000 gratis exemplaren van het Naar buiten! magazine, welke eerder gratis zijn meegegeven aan kinderen in het basisonderwijs, staat de winactie en een lege menukaart voor een eigen Good Food menu.
Een foto van het zelf samengestelde, gezonde menu kan tot 15 juli 2018 worden geappt of gemaild naar de uitgever. Nog makkelijker is om een menu te versturen via het online formulier op de website www.naarbuiten013.nl/goodfood-kindermenu-actie

Onder de inzendingen worden verschillende nieuwe kinderkookboeken en 10 elho kweektafels voor in de tuin of op balkon verloot.

 

Brabant Gastronomische hoofdstad van Europa 2018

Omdat dit jaar Brabant Gastronomische hoofdstad van Europa is wordt er op verschillende manieren een uitgebreid culinair programma opgezet rondom eten voor volwassenen. Terwijl goed eten juist ook voor kinderen heel belangrijk is en zij daar zeker ook ideeën voor hebben. Kinderen (met wat hulp van ouders)  krijgen nu de kans om te laten zien wat zij allemaal aan Good Food zouden willen zien.

 

“Good Food is eten dat bewust wordt geproduceerd en geconsumeerd en dus goed voor je is.”

 

Naar buiten! magazine

Het thema van de voorjaarseditie is Natuurlijk Lekker. Mede geïnspireerd doordat Brabantimage005Gastronomische hoofdstad van Europa is en door samenwerking met het rijksoverheid programma Jong Leren Eten en lokale programma’s als Jongeren op Gezond Gewicht en IVN Brabant, hebben thema’s als gezond eten en buiten leren een centrale plek gekregen.

 

15.000 magazines zijn gratis aangeboden aan de basisscholen in de regio 013. De inhoud is verder gericht op leren en doen, gezond eten en bewegen, activiteitenkalender in de regio en smakelijke locaties. Van boerderijwinkel tot tof terras.

In oktober volgt de najaarseditie met veel aandacht voor GoodFood, gezondheid en natuurbeleving.

  Laat een reactie achter

  Vul je gegevens in en klik op 'Plaats reacte'

  De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

  Het 4e Naar buiten! magazine komt eraan. Deze wordt nog voor de herfstvakantie verspreid naar basisscholen in de gemeente Tilburg. De scholen kunnen deze week nog het gratis magazine bestellen. […]

  Lees verder →

  Tilburg, 10 september – Afgelopen week zijn door heel Tilburg stoeptegels beklad met tegelteksten. Zo vind je bijvoorbeeld vóór het Willem II stadion en bij de ingang van de Emmapassage […]

  Lees verder →

  De tegeltuin is in opkomst. Zeker het afgelopen decennium zijn duizenden stukjes groen omgetoverd in grijze vlaktes. Tuinen, perken, bomen, alles moet eraan geloven. Janneke de Vries van stichting OpGroeneVoet […]

  Lees verder →

  Lees hier het verslag van Karin en Harod uit Tilburg.  Zij hebben weer  gefietst in hun vakantie. Deze keer  in Kirigizië en Tadjikistan. Deel op FacebookDeel op TwitterDeel op Google+

  Lees verder →

  Gayformatorisch Dagblad van Roze Maandag    Stop de persen! Extra, Extra! Als reactie op de rel rondom flyers bij het Reformatorisch Dagblad eerder dit jaar komt de organisatie van Roze […]

  Lees verder →

  Tilburgse kinderen sturen een smakelijk bericht   Aan alle kinderen in het 013 gebied wordt deze maand gevraagd wat zíj graag voor lekkers én gezonds zouden zien op de menukaarten […]

  Lees verder →

  Tilburg aan de (regen) TON: gratis levering en advies Dat het klimaat verandert, merken we allemaal. Soms heftige hoosbuien, dan weer lange periodes van droogte. ‘Dat we nog onvoldoende voorbereid […]

  Lees verder →

  Boeken, boten en avontuur voor kinderen van 9 t/m 12 jaar Samen met bureau Zin voor Zin en Stichting Tilburg te Water start de Bibliotheek Tilburg Centrum vanaf 16 mei […]

  Lees verder →

  De spannende wedstrijd in Factorium waarin elf kandidaten op dinsdagavond 20 maart streden om de positie van Junior Stadsdichter van Tilburg, is gewonnen door Marije van Pamelen van het Theresialyceum. […]

  Lees verder →

  Na een grondige renovatie opent de LocHal eind 2018 de deuren. Het iconisch gebouw is tot op het bot gestript en wordt nu met behoud van de glas- en staalconstructie […]

  Lees verder →

  Op zaterdag 24 maart, van 11.00u – 14.00u, organiseren gemeente Tilburg en Slow Food Youth Network Brabant in de passage van AH XL de aanschuiftafel Brood maakt Tosti. Het concept […]

  Lees verder →

  In de zomer van 2018 neemt de Bibliotheek Midden-Brabant haar intrek in de LocHal in de Spoorzone. De Bibliotheek haalt nu alvast inspiratie op bij het publiek. In beeld, met […]

  Lees verder →