Gratis stadscolleges over ‘Living in Transition’

Auteur Gert-Jan van de Sanden oktober 17th, 2017

Close

Foto_Living_in_Transition

Vanaf 24 oktober wordt je meegenomen in een wereld van stedelijke ontwikkeling tijdens de gratis stadscolleges ‘Living in Transition’. Het is een Tilburgse samenwerking van Fontys International Lifestyle Studies met de proeftuinbibliotheek de Kennismakerij. De colleges zijn vanuit de gedachte van een economie waarin kennisdelen steeds belangrijker wordt, door de Bibliotheek Midden-Brabant opengesteld voor externen onder de naam ‘KennisKans’.

Binnen deze lessen staat ruimtelijke ontwikkeling in relatie tot sociale processen centraal: hoe ontstaan ontmoetingsplekken, wat is de rol van de (openbare) ruimte daarin, op welke manier oefenen verschillende groepen invloed uit op hun leefomgeving en hoe is dat in de loop van de tijd veranderd? Om te beginnen kijken we naar de manier waarop steden door de eeuwen heen tot stand zijn gekomen en gebieden werden ontwikkeld. Vervolgens zoomen we in op recente ontwikkelingen zoals een terugtrekkende overheid, leegstand, bottom-up bewegingen en ‘social design’. In de open colleges kijken we naar de vernieuwingen binnen de stedenbouw, en hoe dit de stad en de leefomgeving van mensen beïnvloedt. In een tijd waarin de kloof tussen de plannen van grote spelers en de lokale behoefte van mensen steeds groter wordt, zoeken we naar nieuwe inspiratie in een periode van transitie.

KennisKans
Met ‘Kenniskans’ daagt de Bibliotheek bedrijven en organisaties uit om hun kennis te delen met de inwoners van Tilburg. Fontys-docent Saar van der Spek ziet de wereld als één groot klaslokaal en zag het helemaal zitten. Afgelopen jaar was haar vorm van ‘KennisKans’ al een groot succes. De aanwezigheid van architecten, kunstenaars en andere mensen die vanuit een persoonlijke interesse aanschuiven, gaf de lessen veel extra diepgang door aanvullingen uit de praktijk, de docent meer scherpte en de studenten inzicht in hoe de theorie met de praktijk is verweven. Een mooie stap in het verder verbinden van een opleiding met de stad, in het delen van kennis en het samenwerken met het veld.

Deelnemen
Geïnteresseerden zijn welkom om deel te nemen aan de volledige cursus, maar één of meerdere losse colleges bijwonen, mag ook. Het is handig om aan te melden via kennismakerij@bibliotheekmb.nl. Ook bedrijven of organisaties die op soortgelijke manier een (kennis)kans zien voor het delen van kennis, kunnen zich via dit mailadres melden om de mogelijkheden met de Bibliotheek te onderzoeken.


‘Living in Transition’ vindt plaats om 13.15 uur op 24 én 31 oktober en op 7 en 14 november. Meer informatie is te vinden op bibliotheeknieuwestijl.nl.

  Laat een reactie achter

  Vul je gegevens in en klik op 'Plaats reacte'

  Bibliotheek Midden-Brabant en Willem II slaan handen ineen voor bijzonder leesproject ‘Voetbal en lezen, een mooie combinatie,’ vonden Willem II, Willem II Betrokken en de Bibliotheek Midden-Brabant. De drie sloegen […]

  Lees verder →

  Het 4e Naar buiten! magazine komt eraan. Deze wordt nog voor de herfstvakantie verspreid naar basisscholen in de gemeente Tilburg. De scholen kunnen deze week nog het gratis magazine bestellen. […]

  Lees verder →

  Tilburg, 10 september – Afgelopen week zijn door heel Tilburg stoeptegels beklad met tegelteksten. Zo vind je bijvoorbeeld vóór het Willem II stadion en bij de ingang van de Emmapassage […]

  Lees verder →

  De tegeltuin is in opkomst. Zeker het afgelopen decennium zijn duizenden stukjes groen omgetoverd in grijze vlaktes. Tuinen, perken, bomen, alles moet eraan geloven. Janneke de Vries van stichting OpGroeneVoet […]

  Lees verder →

  Lees hier het verslag van Karin en Harod uit Tilburg.  Zij hebben weer  gefietst in hun vakantie. Deze keer  in Kirigizië en Tadjikistan. Deel op FacebookDeel op TwitterDeel op Google+

  Lees verder →

  Gayformatorisch Dagblad van Roze Maandag    Stop de persen! Extra, Extra! Als reactie op de rel rondom flyers bij het Reformatorisch Dagblad eerder dit jaar komt de organisatie van Roze […]

  Lees verder →

  Tilburgse kinderen sturen een smakelijk bericht   Aan alle kinderen in het 013 gebied wordt deze maand gevraagd wat zíj graag voor lekkers én gezonds zouden zien op de menukaarten […]

  Lees verder →

  Tilburg aan de (regen) TON: gratis levering en advies Dat het klimaat verandert, merken we allemaal. Soms heftige hoosbuien, dan weer lange periodes van droogte. ‘Dat we nog onvoldoende voorbereid […]

  Lees verder →

  Boeken, boten en avontuur voor kinderen van 9 t/m 12 jaar Samen met bureau Zin voor Zin en Stichting Tilburg te Water start de Bibliotheek Tilburg Centrum vanaf 16 mei […]

  Lees verder →

  De spannende wedstrijd in Factorium waarin elf kandidaten op dinsdagavond 20 maart streden om de positie van Junior Stadsdichter van Tilburg, is gewonnen door Marije van Pamelen van het Theresialyceum. […]

  Lees verder →

  Na een grondige renovatie opent de LocHal eind 2018 de deuren. Het iconisch gebouw is tot op het bot gestript en wordt nu met behoud van de glas- en staalconstructie […]

  Lees verder →

  Op zaterdag 24 maart, van 11.00u – 14.00u, organiseren gemeente Tilburg en Slow Food Youth Network Brabant in de passage van AH XL de aanschuiftafel Brood maakt Tosti. Het concept […]

  Lees verder →