HarrieK

Tilburger kreeg endeldarmkanker en schreef er een pageturner over.

 

Als je de diagnose ‘kanker’ krijgt heeft dat behoorlijk wat impact op je leven. Sommige mensen zijn lamgeslagen en gaan er helemaal aan onder door, anderen pakken zich helemaal bijeen en gaan de strijd aan…

‘Vooraf kun je niet inschatten hoe je ermee omgaat’, legt Harrie Keusters, de hoofdpersoon in dit verhaal ons uit. ‘Ik had gedacht dat ik me er bij neer zou leggen en alle medische adviezen blindelings zou volgen; het liep bij mij echter anders…’

 

Toen in april 2013 bij Tilburger Harrie Keusters de diagnose endeldarmkanker gesteld werd, zou volgens de artsen een rectumamputatie met als gevolg een permanent stoma en verdere ongemakken onvermijdelijk zijn. Als Harrie verneemt van een alternatieve methode in het Maastrichtse academische ziekenhuis komt hij voor moeilijke keuzes te staan. Sterker nog: levensbepalende keuzes.

 

Experimenteel

Omdat het een experimentele methode is ligt de keuze bij Harrie zelf. Eén van zijn artsen zegt daarover: ‘Al zetten we tien of twintig artsen bij elkaar, de meningen zullen verdeeld blijven. U moet zelf de knoop doorhakken.’

En dat deed Harrie, maar al ruim daarvoor –in het proces daaraan voorafgaand- besloot hij al zijn ervaringen van zich af te schrijven. Wat volgde is het boek “Nooduitgang”: een indringend en persoonlijk verslag over de ziekte en hoe de patiënt het ervaren heeft. De zorg van artsen en verpleegkundigen, de gang van zaken in diverse ziekenhuizen en het Verbeeten Instituut worden onverbloemd beschreven. Maar bovenal blijft het boekje vlot leesbaar zonder al te veel medische vocabulaire en niet alleen voor lotgenoten in een soortgelijke situatie interessant. Het leest als een moderne psychologische thriller, maar bevat daarnaast een flinke dosis humor en relativering. Bovendien herkent de opmerkzame Tilburger veel plaatselijke locaties, waardoor het nog dichter bij de lezer uit het Hart van Brabant ligt.

 

We gaan het verloop hier natuurlijk niet helemaal weergeven, maar het verhaal van deze Tilburger prikkelde ons wel tot een gesprek. In de vroege lente ontving Harrie TNieuwsblad op de koffie om over zijn publicatie en meer te vertellen…

 

Mails

Harrie is een kwieke vijftiger en komt conditioneel ‘in shape’ over (‘Dit jaar de Ten-Miles maar weer eens meegelopen’). In zijn fraaie Sacrements-parochie woning ontvangt hij ons.

Tijdens het lezen van zijn boek rees bij ons als eerste de vraag: Waar haal je de energie nog vandaan om na zo’n diagnose een boek te gaan schrijven, had je niet genoeg aan je hoofd?

‘Tsja, het zit ook wel een beetje in me. Wat er om me heen gebeurt wil ik graag duiden, uiting aan geven… Maar eigenlijk zijn het de positieve reacties op mijn mails naar familie en vrienden (meerdere keren in het boek gebruikt , red.) die het duwtje tot het boek hebben gegeven. Daarnaast kan mijn verhaal natuurlijk ook voor anderen steun dan wel verheldering, zijn. Het hele proces vanaf de klachten, de verwijzing en de diagnose tot en met de behandelingen wordt beschreven’.

 

In ‘Nooduitgang’ komen voor Tilburgers bekende locaties voor, zoals het Gezondheidscentrum Piushaven, St.Elisabeth en Twee Steden ziekenhuis, Instituut Verbeeten, maar ook bakker Pastoor (Harrie’s voormalig ouderlijk huis bij bakkerij Keusters) en café burgemeester Jansen. Ook zijn gevoelens en overwegingen passeren ook uitgebreid de revue : ‘Gelukkig is het verhaal voor publicatie nog eens uitgebreid gescreend door mijn vrouw Marja. Al schrijvende nam ik veel details mee, die minder relevant of minder geschikt waren voor brede berichtgeving. Aspecten waar ik weliswaar zelf niet zoveel moeite mee zou hebben, maar waar mijn gezin natuurlijk niet graag in de openbaarheid mee geconfronteerd wordt … Voor wat betreft het hele reilen en zeilen in de medische zorg heb ik me niet ingehouden. Ik heb het nu eens goed van nabij meegemaakt en de ervaringen worden zowel positief als negatief gemarkeerd in het boek.’

 

Spannend wordt het wanneer de medici na de chemo en bestraling het tumor niet meer kunnen aantonen. Standaardprocedure bij endeldarmkanker is dan toch nog een preventieve rectumaputatie. maar Harrie Keusters gaat op zoek naar alternatieven. Contact met lotgenote Marian had hem immers geleerd dat het voorkwam dat na zo’n operatie bleek dat er ook helemaal geen tumor meer was en dat puur preventief ‘het hele handeltje’eruit was gehaald. . Bij Marian was dit het geval. Dit brengt Harrie tot diepgaande overwegingen, en hij gaat op zoek naar alternatieven. De schrijver neemt ons in het boek op meeslepende wijze mee in dit beslissingsproces , zijn keuze en de uiteindelijke afloop….

‘Het uiteindelijke besluit is vanuit de “buik” genomen, zoals je alle grote beslissingen in je leven van daaruit neemt’, legt Harrie uit.

 

Theatershow

Wat dat besluit is geworden laten we in dit schrijven in het midden. U zou het zelf kunnen gaan lezen. Feit is dat Harrie Keusters verrijkt met deze ervaring inmiddels weer volop aan het werk is en daarnaast zelfs een theatervoorstelling heeft gemaakt, waarin ook deze ervaringen op de een of andere manier de inhoud beïnvloeden: ‘Ik werk als innovatie manager bij Canon Nederland en heb veel met nieuwe ontwikkelingen te maken.. Deze duid ik en zet ze op hun plek, soms humoristisch dan weer scherp. Het is inmiddels een voorstelling van ruim een uur geworden, voor theaters maar ook congressen en bedrijven.

Harrie noemt het infotainment, zijn voorstelling ‘Do IT Yourself’ was afgelopen 14 maart voor het eerst in theater ‘De Vorst’ te zien. Samen met zijn vriend Dave Hanhart, die voor de muzikale omlijsting tekent, wil hij dit uit gaan bouwen.

Een mooi filmpje hiervan is te zien op youtube.com. Toets Harrie Keusters in en Do IT Yourself en de trailer komt tevoorschijn.

Harrie Keusters De nieuwe Vorst

Halfvol

‘Ik ben mezelf in het proces veel meegevallen, heb het glas altijd half vol gehouden. Dat is geen garantie voor genezing’, haast hij nog toe te voegen. ‘Daarmee zou ik de vele positief ingestelde mensen die minder geluk hebben dan ik tekort doen.’

Toen Harrie erachter kwam dat zijn aandoening niet direct levensbedreigend hoefde te zijn, doch de keuze voor aanpak daarmee wel samenhing, heeft hij uiteindelijk toch een besluit genomen vanuit zijn positieve instelling. Ook uit het boek spreekt telkens weer die positieve draai die hij aan zijn situatie geeft.

 

Het boek is inmiddels toe aan de derde druk en bij iedere boekhandel of webshop in Nederland te krijgen. De tilburgse arts David Zimmerman schreef mee en professor Geerard Beets uit Maastricht controleerde alle feiten en was razend enthousiast over het resultaat. Hij presenteert het boek op vele seminars. Goed leesvoer, en spannend voor een ieder die zelf met kanker of op enige wijze via familie, vrienden of kennissen met de ziekte te maken heeft gehad, maar zeker ook niet-patienten leren er een boel van. Eén waarschuwing is op zijn plaats: als u aan het boek begint, kunt u het niet meer wegleggen. Het moet in één keer uit.

 

‘Nooduitgang’

Harrie Keusters

Uitgeverij De Graaf

Isbn 978-90-77024-49-2

 Advertentie:leaderboard